top of page

"Ο Κύκλος της Καταγωγής"

1637237942424_edited_edited.jpg

O "Κύκλος της Καταγωγής" είναι η δική μου συμμετοχή στο φεστιβάλ Tale of X Cities και αφορά στη δημιουργία ενός συλλογικού έργου τέχνης , στον δημόσιο χώρο της Κομοτηνής.

Το Πλαίσιο :

Κατά κοινή παραδοχή , η Δημόσια Τέχνη υπάρχει και αναπτύσσεται εκεί που ο δημόσιος χώρος είναι αναβαθμισμένος. Σε μία χώρα που δεν βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο όπου ο δημόσιος χώρος να είναι πεδίο οργανωμένων πολεοδομικών και αρχιτεκτονικών χειρισμών, η δημόσια τέχνη ακολουθεί την ίδια μοίρα μιας φτωχής και απαξιωμένης εικόνας.

Η κεντρική και πιο διαδεδομένη αντίληψη των πολιτικών ιστορικά περί γλυπτών, περιορίζεται φτωχά και ανέμπνευστα σε προτομές και ανδριάντες ιστορικών προσώπων. Συνήθως πρόκειται για κακής ποιότητας μνημειακά γλυπτά, που δεν αντανακλούν την πολιτισμική υπόσταση της τέχνης στον δημόσιο χώρο. Βρισκόμαστε ακόμη στην εποχή των βάθρων, της εύπεπτης και πρωτόλειας εξύμνησης του ιστορικού ηρωισμού.

Η Ιδέα: 

Αφορά σε ένα συλλογικό έργο, ένα σχόλιο για τη συνύπαρξη των ανθρώπων, την ιστορική μνήμη, την αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας και την αναγνώριση του Άλλου. Το έργο προορίζεται να στηθεί σε δημόσιο χώρο, ως αναγνώριση της συνύπαρξης και της αξίας της αρμονικής συμβίωσης ανθρώπων από διαφορετικά μέρη στην ίδια πόλη. Πέρα από το τελικό αποτέλεσμα, η ίδια η κατασκευή του έργου με τη συμμετοχή κατοίκων της πόλης υπογραμμίζει τα στοιχεία αυτά και δημιουργεί ένα αίσθημα οικειοποίησης του δημόσιου χώρου από όλους τους πολίτες ισάξια.

Ο "Κύκλος της Καταγωγής" είναι το πιο επίκαιρο αποτύπωμα των σχέσεων των πολιτών .

Αποτελεί μια παρέμβαση και εγκαθιστά ένα διαλογικό πλαίσιο. Συνδέεται τόσο με την αισθητική της επικοινωνίας , όσο και με ηθικά και φιλοσοφικά ζητήματα της ταυτότητας.

Με το έργο αυτό μετατοπίζεται η έμφαση από τη μονόδρομη στην αμφίδρομη επικοινωνία , από τον κλειστό στον ανοιχτό χώρο , από την ατομική στη συλλογική πράξη. Η διαδικασία αυτή συνδέει την Τέχνη με τη Δημόσια Σφαίρα και την πολιτική.

Το έργο αποτελείται από τους άψυχους κυβόλιθους που διαβαίνουμε καθημερινά , δίνοντάς τους όμως τη δική μας ταυτότητα και τοποθετώντας τους σε ένα οργανωμένο πλαίσιο... Σε ένα κοχλιόσχημο έργο που θα αποτελέσει ένα τοπόσημο , ένα αποτύπωμα της σύνθεσης των κατοίκων της πόλης μας σήμερα.

Το Παραδοτέο:

Αφορά στην κατασκευή ενός εικαστικού–συλλογικού έργου και θα απαρτίζεται από κυβόλιθους, έναν για κάθε πολίτη που θα συμμετάσχει,  όπου θα αναγράφει πάνω σε αυτόν το μικρό του όνομα και την καταγωγή του. Ο πρώτος και κεντρικός κυβόλιθος θα φέρει το όνομα του Δημάρχου της πόλης και στη συνέχεια, σε μορφή κοχλία, θα ακολουθούν οι υπόλοιποι κυβόλιθοι.

Η Performance:   

Καθώς η διαδικασία αδειοδότησης μιας τέτοιας παρέμβασης σε δημόσιο χώρο είναι χρονοβόρα και προϋποθέτει τεράστια γραφειοκρατία, αποφάσισα να υλοποιήσω ένα πρώτο σχεδίασμα του έργου, μία συμμετοχική performance με συμβολικό χαρακτήρα που θα αποτελέσει την αφετηρία ενός διαλόγου για το τι σημαίνει τέχνη στον δημόσιο χώρο, από ποιους, για ποιους και πώς σχεδιάζεται.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να γράψουν το όνομα και τον τόπο καταγωγής τους σε έναν κυβόλιθο. Όλοι οι κυβόλιθοι θα τοποθετηθούν σε διάταξη κοχλία, ένα σχήμα που παραπέμπει σε έννοιες όπως ένωση, αλυσίδα, χορός, διαδρομή, κίνηση, ζωή, επέκταση στο άπειρο.

Το έργο θα φτιαχτεί και θα αποδομηθεί την ίδια ημέρα.

Ο κάθε συμμετέχων θα κρατήσει τον δικό του κυβόλιθο, μέχρι τη στιγμή της οριστικής του εγκατάστασης.

bottom of page